Krystallpalasset

Eirik Høyer Leivestad
Krystallpalasset: Historien om en beboelig metafor
Lord Jim Publishing, 2024
ISBN 978-82-93481-38-6

Kjøp hos Audiatur

Boken er også tilgjengelig i en rekke uavhengige bokhandler som Tronsmo, Boksalongen, Bastard og Tekstallmenningen, samt i enkelte utsalg hos Norli, Ark og Akademika.

Knapt noe byggverk har hatt like stor betydning i den moderne tidsalders kulturhistorie som Joseph Paxtons Crystal Palace fra 1851. Opprinnelig reist for å huse den første Verdensutstillingen i Londons Hyde Park, ble Krystallpalasset fra første stund betraktet som et ingeniørteknisk mirakel og et arkitektonisk uttrykk for den nye industrialderen. Allerede den gang var Krystallpalasset langt mer enn et fysisk byggverk: Det var et kulturelt og ideologisk kraftfelt som fra London til St. Petersburg virvlet opp store debatter om modernitet og fremskritt.

I denne boken utforsker Eirik Høyer Leivestad Krystallpalasset som en arkitektonisk tankefigur med sivilisasjonskritiske overtoner. Boken vever sammen tråder fra litteratur, historie, vitenskap, arkitektur, filosofi og kunstteori, med et persongalleri som strekker seg fra forfattere som Charlotte Brontë, Fredrika Bremer og Fjodor Dostojevskij via tenkere som Karl Marx, Hannah Arendt og Walter Benjamin til mineralogen Vladimir Vernadskij og oppfinneren R. Buckminster Fuller.

Mens den historiske bygningen gikk under i en brann i 1936, viser Leivestad hvordan Krystallpalasset fremdeles tjener som et prisme for tiden vi lever i. Fra Londons ikoniske 1800-tallsbygning utleder forfatteren en historie om brennende problemstillinger som definerer vår tid: globalisering og imperialisme, kapitalisme og forbrukersamfunn, miljø og klimaregulering, utopier og dystopier. 

Redaktør: Sigurd Tenningen
Formgiving: Andreas Töpfer


«[D]ette er en bok som fortjener å bli lest.»
Gaute Brochmann, Morgenbladet

«Briljant odyssé […] Med Krystallpalasset bør Eirik Høyer Leivestad kunne håpe på et internasjonalt publikum.»
Freddy Fjellheim, Vårt Land

«Krystallpalasset blir […] et prosjekt som heller enn å stille spørsmålet ‘hva kan vi lære av historien?’ spør ‘hva kan historien tvinge oss til å innse?’. Forskjellen kan synes pedantisk, men den slår meg som genuint viktig: i det første tilfellet fremstår fortiden som olje klar til å utvinnes, i det andre reiser historien seg opp, stirrer oss i hvitøyet og tvinger oss til å legitimere våre liv, våre samfunn – i det hele hvordan vi tenker og taler om eksistensen.»
Eirik Riis Mossefinn, Klassekampen

«Det er slik cultural studies skal bedrives.»
Espen Grønlie, Vinduet

«Leivestad er en belest essayist som setter det historiske materialet sammen på en nyskapende måte. Sammenstillingene kan selvsagt kritiseres, men i en tid med masseproduksjon av akademisk meritteringsprosa representerer denne boken et friskt essayistisk pust som våger å trekke de store linjene. Det skaper rom for fantasi og problemløsninger i en tid der overskudd og optimisme er mangelvare.»
Eivind Tjønneland, Ny Tid